.
Rozpoczął się wrzesień, dzieci idą znów do szkoły, a ja pracuję nad zapasami na zimę.
Staram się przerabiać co się da. Marmolady z jabłek, kompoty gruszkowe, sałatki warzywne...stają w rządkach na półce w piwnicy.
Jak tylko ktoś mi proponuje warzywa czy owoce ze swojej działki czy ogródka, biorę wszystko i jestem szczęśliwa, że moje zapasy się powiększają. Tym razem dostałam ogromną siatkę szpinaku, świeżutko zerwanego, pachnącego zielskiem. :))
Ponieważ uwielbiam szpinak, (a on na dodatek jest zdrowy i zawiera sporą ilość witamin C, A, E i jest bogaty w składniki mineralne, takie jak sód, magnez, potas, wapń, karoten...i białko) postanowiłam go zamrozić, żeby jak najmniej stracił na wartości.
MROŻONY SZPINAK
szpinak (całe liście lub rozdrobnione)
woreczki foliowe lub pojemniki do mrożenia
Oderwałam wszystkie listki szpinaku.
Liście szpinaku dokładnie umyłam pod bieżącą wodą, rozłożyłam do przeschnięcia i zapakowałam w woreczki. I do zamrażalki.
W szczelnie zamkniętych woreczkach (lub pojemnikach) spokojnie przeleży conajmniej pół roku, a nawet dłużej.
***
Pamiętam jak kiedyś szpinak był chwalony i rozsławiony jako warzywo o niesamowitej ilości żelaza. Okazało się jednak, że to był błąd w danych, jakiś naukowiec pomylił się o jeden przecinek podając ilość żelaza zawartą w szpinaku, stąd to nieporozumienie. :)))
Szpinak zawiera szczawiany, które blokują wchłanianie wapnia i dlatego nie powinno się przesadzać z ilością tego warzywa w diecie, dobrze komponuje się z nabiałem - śmietaną, twarożkiem i serami.
.
Uwielbiam szpinak w każdej postaci. :) Jak dobrze, że jest zdrowy.
OdpowiedzUsuńKażde warzywo, kotre zamrażam najpierw blanszuję. To zabija enzym, ktory zaczyna rozkładanie i warzywa zachowyją przez to swój kolor. Polecam.
OdpowiedzUsuńczy szpinak po zblanszowaniu nie zrobi się ciapowaty? muszę następnym razem spróbować, dziękuję za radę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Wlasnie odcedzilam po 2 min , wyglada super , oczywiscie przelalam zimna woda :)
OdpowiedzUsuń