.
OMLET Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ (i nie tylko)
ciasto:
2 jaja
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
sól
1 łyżka masła do smażenia
farsz:
- pieczarki smażone z cebulką
- kiełbasa smażona z cebulą i czosnkiem
- kukurydza, groszek, fasola czerwona
- tarty żółty ser, ser mozzarella
- pomidory, ogórki kiszone, cebula, szczypiorek
- itd.
sos czosnkowy lub sos pomidorowy do polania
- przygotowuję farsz i składniki na które mam ochotę lub akurat mam w lodówce :) nie będę szczegółowo opisywać farszu, bo za każdym razem robię go inaczej, dosłownie oczyszczam lodówkę i wygarniam resztki w zależności od tego na co mam smaka
- jajka ubijam ze szczyptą soli, dodaję mleko i mąkę, dokładnie ubijam
- na maśle smażę omlet, podlewając masę pod spód, gdy omlet ładnie się zarumieni od spodu, a od góry zacznie się ścinać, nakładam farsz i go zawijam z dwóch stron
- lekko podsmażam pod przykryciem
- zsuwam z patelni i na talerzu polewam sosem np. czosnkowym
***
Omlet jest dość prostym daniem, ale niekiedy potrafi przysporzyć sporo kłopotów przy smażeniu: przypala się, pęka, łamie i pozostawia półsurowy środek...wymaga trochę uwagi po prostu. :)
Ale wystarczy podpatrzeć jak to robią inni i można się tego nauczyć, ja szczególnie podziwiam omlet Siostry Anieli z jej Anielskiej Kuchni. Omlet z 4 jaj na "odrobinie" masła z solidnym farszem na śniadanie to jest to. :)))
.
Obejrzałam "troszkę masła" :D:D:D Genialne!
OdpowiedzUsuń