poniedziałek, 19 września 2011

buraczki zasmażane

     Standardowy zestaw z dzieciństwa - kotlet mielony, pyry i buraczki.  :)
Do dziś, od czasu do czasu, wracam właśnie do takiego obiadu, i właśnie do takich zasmażanych buraczków. Robię je na kilka sposobów i każdy uwielbiam. :)))



BURACZKI ZASMAŻANE

kilka średnich buraków (8-10)
2 średnie cebule
ząbek czosnku
2-3 łyżki masła (lub oleju, fajny smak daje również smalec)
1 łyżka śmietany
3 łyżki octu (lub sok z ½ cytryny)
2 płaskie łyżki mąki
cukier, sól, pieprz


- buraki dokładnie umyć i ugotować w skórkach (lub upiec w piekarniku), aż będą miękkie (ok. 1,5 - 2 h)
- odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki
- następnie zetrzeć na tarce, na dużych oczkach (można też na małych)
- doprawić solą, octem (sokiem z cytryny), cukrem i pieprzem na słodko-kwaśno
- dodać śmietanę i czosnek przeciśnięty przez praskę
- cebule drobno posiekać i usmażyć na dużej patelni
- następnie dodać mąkę i lekko zrumienić (zrobić zasmażkę)
- do zasmażki dodać doprawione wcześniej buraczki, całość podsmażyć ciągle mieszając, aż zgęstnieje
- można podawać na ciepło i na zimno

***
W innych wariantach:
- można nie dodawać czosnku i śmietany lub
- można dodać starte na tarce o grubych oczkach 2 winne jabłka lub
- dodać do smaku 2 łyżki chrzanu
.

4 komentarze:

  1. bardzo lubie takie buraczki:) nie robie ich czesto, ale zawsze w zestawie z kotletem mielonych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam taki właśnie zestaw - buraczki i mielone - na wszelkich stołówkach i w barach :))) ale zdecydowanie wolę wersje zrobioną w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraczki w każdej postaci, ale te zasmażane najbardziej. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails