czwartek, 9 czerwca 2011

pizza domowa - ulubiona


     Nie powiem nic nowego - uwielbiam pizzę. :)

     Ale tylko tą domową, gdy wiem co jest ukryte pod warstwą świeżego, dobrego sera. Włosi wymyślili pizzę, żeby wykorzystywać resztki jedzenia, taki przysłowiowy "przegląd lodówki". Ja robię podobnie, wykorzystuję wszystkie składniki, które mam pod reką (również te sezonowe), nawet jeśli dla niektórych pizza z brukselką czy ogórkiem kiszonym wydaje się dziwna. :)))
     Próbujemy różne grubości ciasta i różne kompozycje smakowe. Czasem nasza pizza jest skromna, a czasem ma na sobie tyle składników i dodatków, że aż trudno ją ugryźć. :))) Moje dzieci pomagają przy robieniu pizzy i często same wybierają takie składniki na jakie mają ochotę. Myślę, że taka pizza nie jest już fast-foodem, tylko pełnowartościowym, pożywnym posiłkiem.


***



PIZZA DOMOWA - ULUBIONA


ciasto:
3-5 dag drożdży świeżych
1-1,5 kg mąki pszennej (np. typ 650)
2 jajka
1 łyżka oleju
2-3 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka soli (do smaku)
300-450 ml wody (około)

sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów bez skórki
3-4 łyżeczki koncentratu pomirodorego
łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie)
2-3 ząbki czosnku
słodka papryka mielona
sól, pieprz, cukier (do smaku)
bazylia lub oregano (lub inna ulubiona przyprawa)

dodatki - oczywiście niekoniecznie wszystkie na raz :)))
smażone pieczarki
szynka
salami
smażony boczek
smażona kiełbasa
oliwki
papryka konserwowa
ogórki konserwowe
ogórki kiszone
pierś z kurczaka smażona lub duszona
mielone mięso smażone
ananasy z puszki
cebula smażona
cebula świeża
brokuły gotowane
fasolka szparagowa gotowana
ser pleśniowy
mozzarella
pomidory
świeże zioła
pasta ziemniaczano-twarogowa
itd.  :)))
ser żółty starty na grubych oczkach

pasta ziemniaczano-twarogowa:
1 kostka twarogu
1-2 średnie ugotowane w mundurkach ziemniaki
(ok. pół na pół ziemniaków i twarogu)
1 łyżka śmietany lub majonezu
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła (ulubione)

sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmiatany
(pół na pół śmietany i majonezu)
sól, cukier, pieprz - do smaku)
2-5 ząbki czosnku





Sposób wykonania:
1. ciasto:
- drożdże, około 1 szkl. wody, cukier i 2 łyżki mąki mieszam w misce i odstawiam w zaciszne miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny)
- dodaję jajka, mąkę, łyżkę oleju, sól, wodę (stopniowo)
- dokładnie wyrabiam na gładkie, sprężyste ciasto, w miarę potrzeby podsypuję mąką
- wyrobione cisto odstawiam do ponownego wyrośnięcia lub do lodówki na drugi dzień



2. sos pomidorowy:
- do rondelka wrzucam pokrojone pomidory z puszki, dodaję koncentrat, olej, zgnieciony czosnek, doprawiam solą i cukrem, następnie gotuję na małym ogniu, aż do momentu zagęszczenia (gdy sos zaczyna "pyrkać" i brudzić wszystko w okolicy :))), oznacza to, że jest już gotowy)
- doprawiam pieprzem i ziołem np. bazylią lub oregano, mieszam i odstawiam do ostygnięcia



3. pasta ziemniaczano-twarogowa (pyszny dodatek):
- gotuję ziemniaki w mundurkach (mogą być zwykłe obrane ziemniaki ugotowane np. pozostałość z wczorajszego obiadu), studzę i rozgniatam tłuczkiem
- dodaję rozgnieciony twaróg i łyżkę śmietany lub majonezu, dokładnie mieszam na gładką masę
- doprawiam rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem, dodaję zioła

4. sos czosnkowy:
- dokładnie mieszam majonez i śmietanę (np. w słoiku), następnie dodaję rozgnieciony czosnek, doprawiam do smaku solą i cukrem, na końcu dodaję pieprz
- odstawiam w chłodne miejsce (do lodówki)
- ze względu na intensywny zapach dobrze jest przechowywać sos w pojemniku, który można szczelnie zamykać np. słoik


5. pizza:
- ciasto rozwałkowuję (nie umiem żonglować plackiem pizzy nad głową, ale wszystko przede mną:))) i układam na posmarowanej olejem blaszce
- ciasto smaruję ostudzonym sosem pomidorowym
- następnie dowolnie komponuję składniki na pizzę, np.:
* salami, pieczarki
* szynka, oliwki
* szynka, cebula, ogórki kiszone
* boczek, cebula, ogórki konserwowe, papryka
* ananas, szynka
* pasta ziemniaczano-twarogowa (smaruję kawałki, a nie całe ciasto), szykna, papryka, pomidory
* salami, ser pleśniowy, oliwki, cebula
* itd., itd.
- całość posypuję (zawsze) obficie startym żółtym serem
- piekę w 225 stopniach około 12 minut (na obie grzałki - dolną i górną)

- gotową pizzę podaję z sosem czosnkowym, ketchupem, lub ostrym sosem paprykowym :)




***
     Dzisiejszy przepis jest napisany specjalnie dla mojego nastoletniego syna, który sam potrafi zrobić właśnie taką pyszną, domową pizzę. Pizza z pizzerii może się schować. :)))
     Może przepis wygląda na skomplikowany, ale tak naprawdę jest prosty, wystarczy odrobina cierpliwości i to wszystko.

3 komentarze:

  1. Pizzę bardzo lubię, aczkolwiek dawno temu ją jadłam... Ale na taką domową to chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie smaki!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. smak i zapach domowej pizzy to czysta poezja i niewielu potrafi się jej oprzeć :)))

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails