niedziela, 15 sierpnia 2010

chłodnik ogórkowy



2 spore zielone ogórki
1 duże opakowanie kefiru
3 łyżki śmietany
5 ząbków czosnku
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
sok z ½ cytryny
1 łyżka oliwy
sól i pieprz




- starte na grubej tarce ogórki opruszyć solą i wstawić do lodówki na (co najmniej) pół godziny
- szczypiorek, czosnek i koperek drobno pokroić
- odcisnąć ogórki i dodać do nich kefir, śmietanę i zieleninę
- delikatnie wymieszać, dodać oliwę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ewentualnie cukrem)
- schłodzić
- podawać z gotowanym jajkiem, koniecznie schłodzony i posypany posiekanym koperkiem :)



***

      Świetne danie na upały, które ostatnio bardzo dają się nam we znaki...Czyżby to było to słynne globalne ocieplenie? ;)
      Szczerze mówiąc najbardziej mi smakował na drugi dzień (zrobiłam tyle chłodnika, że pół armi mogłoby się najeść...), kiedy składniki połączyły swoje smaki i aromaty...
     Pyszne, niedrogie danie obiadowe, czyli to co przeciętna gospodyni domowa lubi najbardziej :)))

1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie :-), a ja właśnie wczoraj zerwałam trochę ogórasów...będzie więc chłodnik :-)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails