poniedziałek, 12 czerwca 2017

ciasto drożdżowe z truskawkami (zakręcane)

.

     Sezon truskawkowy rozpoczął się w szkole u mojej Córki - Dniem Truskawki. I dobrze, bo to sprowokowało mnie do upieczenia tego ciasta. Uwielbiam drożdżówki ze świeżymi owocami! Często w sezonie pieczemy owocowe ciasta w zależności od tego co akurat jest dostępne. Teraz nastał czas truskawek i rabarbaru - jeden z moich ulubionych. :)))


CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
(ZAKRĘCANE)

40-50 dag truskawek (około)
3 szkl. mąki pszennej
3 łyżki cukru (najlepiej waniliowego link)
3/4 szkl. mleka
3 jajka (lub dwa duże)
5 dag świeżych drożdży
1/2 kostki masła (100g)
szczypta soli

kruszonka:
50 g mąki
30 g masła
2 łyżki cukru


- myję truskawki i odszypułkowuję, odstawiam do odcieknięcia,
- w misce ugniatam i rozcieram szybko kruszonkę i wstawiam do lodówki,
- letnie mleko, drożdże, 1 łyżkę cukru i 1/4 szkl. mąki mieszam i odstawiam w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia (zaczyn),
- do wyrośniętego rozczynu wbijam jajka, dodaję cukier, sól i przesianą mąkę, wyrabiam składniki,
- na koniec wrabiam w ciasto roztopione i ostudzone masło,
- całość zagniatam na sprężyste, ale nie klejące ciasto i odstawiam do wyrośnięcia,
- gdy ciasto podwoi swoją objętość formuję drożdżówkę:
  * wałkuję ciasto na grubość ok. 1 cm i kroję w paski o szerokości 1-1,5 cm,
  *paski skręcam i zaczynając od środka blachy układam koło, dokładając kolejne kręgi,
- tak przygotowane ciasto obkładam truskawkami (można pokroić na kawałki jeśli są duże) i posypuję kruszonką,
- wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30-40 minut (do zrumienienia).



***
     Tak "poskręcane" ciasto rzadziej ma zakalca, ładnie się rozwarstwia i jest trochę podobne do chałki. Owoce nie zapadają się w ciasto, co jest ogromnym plusem przy "mokrych" owocach typu truskawki, śliwki itp.
Ja piekę od razu z podwójnej porcji, na dwie blaszki, bo dla nas jedna drożdżówka to zdecydowanie za mało. :)))

.

1 komentarz:

:)

Related Posts with Thumbnails