piątek, 23 września 2016

makaron z kalafiorem i sosem serowym

.

     Sezon na kalafiory, brokuły, brukselkę itp. w pełni. Zatem na naszym stole królują te skarby w różnych odsłonach. Dziś, tak na szybko, makaron z kalafiorem i do tego sos serowy. Nie będę się rozpisywać jakie to pyszne i sycące danie, idę jeść, bo mi nic nie zostawią... ;)))



MAKARON Z KALAFIOREM I SOSEM SEROWYM

1 opakowanie makaronu (u mnie świderko-rurki)
1 spory kalafior (może być brokuł, jeśli ktoś woli)
sól

sos serowy:
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 ½ szkl. mleka
szczypta gałki muszkatołowej
ok. 20 dag sera żółtego (starty na grubych oczkach)
pieprz, ew. sól do smaku
3-4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
 
- makaron gotuję wg przepisu z opakowania, tak, żeby był lekko twardawy (al dente); odcedzam i nie hartuję
- kalafiora myję dokładnie, dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie ok. 7-10 min., pilnuję, żeby nie był zbyt miękki, odcedzam
- gdy makaron i kalafior się gotują, na patelni rozpuszczam masło (jeśli ktoś lubi to teraz można dodać drobno pokrojony czosnek)
- dodaję mąkę i mieszam podgrzewając przez 5 minut, aż się lekko zarumieni
- dolewam stopniowo mleko, ciągle mieszając
- doprawiam gałką muszkatołową i pieprzem, podgrzewam ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje
- następnie dodaję starty ser małymi porcjami, mieszam i ewentualnie dosalam

- na talerzu układam gorący makaron, na nim kalafior i polewam sosem, można posypać posiekaną natka pietruszki, koperkiem lub kolendrą :)

***
     Jak się spieszę i robię wszystko na raz, cały obiad mam gotowy w niecałe pół godziny. Szybko i smacznie. :) Zdarzyło mi się kilka razy, że sos się rozwarstwił, jakby zważył, nie wiem co było tego powodem, może zbyt zimne mleko... ? Ale i tak dawał się zjeść. :D
     Z czosnkiem też dobrze się komponuje taki makaron, ale trzeba uważać, żeby go nie zrumienić (czosnku, oczywiście), bo robi się gorzki. Ewentualnie można dodać czosnek do roztopionego masła, chwilę podsmażyć, a potem wyjąć łyżką cedzakową i wyrzucić. Wtedy masło będzie miało delikatny i pyszny, czosnkowy aromat.

***
     Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, można go rozrzedzić odrobiną gorącej wody lub mlekiem.
.

1 komentarz:

:)

Related Posts with Thumbnails