Wprawdzie sezon na młodą kapustę już praktycznie się skończył, ale ten przepis muszę zapisać. To jeden z tych niepozornych, które mają mało skomplikowane składniki i roboty niewiele, a efekt "łał" murowany. :)))
Robię taką surówkę już od jakiegoś czasu, przepis dostałam od Beti i jest to jedna z wersji młodej kapusty, która jest obowiązkowa na naszym stole. Nic dodać, nic ująć. :)
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I SOKU Z CYTRYNY
(od Beti)
½ główki młodej kapusty
sok z ½ cytryny
1-2 łyżki oleju
sól, cukier – do smaku
- kapustę (młodą!) szatkuję i solę do smaku (około 2 szczypty), mieszam
- dodaję sok z połówki cytryny i cukier, dokładnie mieszam
- na koniec dodaję olej, mieszam i gotowe
***
Przeważnie schładzam surówkę co najmniej 20-30 min w lodówce, bo taką lubię najbardziej. :)
.
Polecam dużo siekanego koperku do tej kapustki :))))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Następnym razem dodam, dziękuję za podpowiedź. :)
Usuń