środa, 20 lipca 2016

surówka z młodej kapusty i soku z cytryny (od Beti)

.

     Wprawdzie sezon na młodą kapustę już praktycznie się skończył, ale ten przepis muszę zapisać. To jeden z tych niepozornych, które mają mało skomplikowane składniki i roboty niewiele, a efekt "łał" murowany. :)))
     Robię taką surówkę już od jakiegoś czasu, przepis dostałam od Beti i jest to jedna z wersji młodej kapusty, która jest obowiązkowa na naszym stole. Nic dodać, nic ująć. :)


SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I SOKU Z CYTRYNY
(od Beti)

½ główki młodej kapusty
sok z ½ cytryny
1-2 łyżki oleju
sól, cukier – do smaku


- kapustę (młodą!) szatkuję i solę do smaku (około 2 szczypty), mieszam
- dodaję sok z połówki cytryny i cukier, dokładnie mieszam
- na koniec dodaję olej, mieszam i gotowe

***
Przeważnie schładzam surówkę co najmniej 20-30 min w lodówce, bo taką lubię najbardziej. :)
.

2 komentarze:

  1. Polecam dużo siekanego koperku do tej kapustki :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Następnym razem dodam, dziękuję za podpowiedź. :)

      Usuń

:)

Related Posts with Thumbnails