czwartek, 12 marca 2015

surówka z selera naciowego i pomidorów

.

     Lubię smak selera naciowego, nie potrafię go opisać, ale ma w sobie jakiś charakterek, który bardzo mi smakuje. Można go chrupać jak marchewkę, ale akurat za samym selerem nie przepadam, wolę go łączyć z innymi warzywami lub dipami. Zbliża się wiosna i nabieram chęci na lżejsze jedzenie, bogatsze w warzywa. No i oczywiście, bardziej kolorowe! :)


SURÓWKA Z SELERA NACIOWEGO I POMIDORÓW

3-4 łodygi selera naciowego
3 nieduże pomidory
1 cebula
½ puszki kukurydzy
2 łyżki majonezu (lub śmietany lub jogurtu)
1 jabłko
sól, pieprz

- seler i pomidory umyć (pomidory można obrać ze skórki)
- cebulę obrać
- kukurydzę przepłukać na sitku i odsączyć z wody
- jabłko umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, można skropić sokiem z cytryny, wtedy nie ściemnieje
- seler, pomidory i cebulę pokroić w kostkę mniej więcej podobnej wielkości
- składniki wsypać do miski, dodać majonez, doprawić pieprzem i ewentualnie solą
- schłodzić w lodówce

***
Taka surówka świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, ale również do grilla lub jako bardzo lekka kolacja.
Pyszna też na drugi dzień. :)
.

2 komentarze:

  1. Trochę mniej naci selera polecam. Właśnie zrobiłam, nać dominuje wszystkie inne smaki. A tak to dobra :)

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails