czwartek, 7 lutego 2013

ciasto 3-bit (wersja II)

.

     To nasze drugie podejście do tego słodkiego ciasta. Tym razem mój Syn przygotował je samodzielnie wg przepisu z Kotlet.tv. Wyszło pysznie i bardzo słodko, czyli idealnie. :)))


CIASTO 3-BIT
(wersja II)

3-4 paczki herbatników
1 puszka krówki
400 g śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku
100 g czekolady
2 budynie waniliowe + 3/4 litra mleka
100 g masła w temp. pokojowej



- na dno formy układam pierwszą warstwę herbatników
- na to kładę podgrzaną masę korówkową, podgrzana jest łatwiejsza do rozprowadzenia
- przygotowuję budyń, gotuję aż będzie gęsty, ja biorę 2 saszetki budyniu ale na 3/4 litra mleka (zgodnie z instrukcją trzeba by wziąć 1 litr, a tak mniej to łatwiej gęstnieje)
- do wystudzonego budyniu dodaję masło w temp pokojowej i miksuję
- warstwę budyniową kładę na herbatniki a potem kolejna warstwa herbatników
- śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na niemal sztywno, dodaję przestudzoną a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę (zamiast żelatyny można użyć fixy jeśli wolicie)
- na wierzchu rozsmarowuję śmietanę
- wierzch posypuję startą na tarce czekoladą.
- chowam do lodówki, najlepsze jest kolejnego dnia

***
* środkową warstwę herbatników można zastąpić warstwą słonych krakersów
* kupuję w sklepie najtwardsze masło (82-83% tłuszczu)
* przed starciem czekoladę dobrze jest włożyć na conajmniej godzinę do lodówki

2 komentarze:

:)

Related Posts with Thumbnails