środa, 21 września 2011

marchewka z groszkiem

     No i, jeszcze jeden przepis, który każdy zna i prawie każdy lubi. :)
Po buraczkach zasmażanych to mój kolejny ulubiony dodatek do obiadu kojarzący się ze smakami z dzieciństwa. Idealny do kotletów, ale też rewelacyjny jako danie jednogarnkowe po dodaniu smażonej kiełbasy i cebuli.




MARCHEWKA Z GROSZKIEM


kilka średnich marchewek (6-7 szt.)
1 puszka groszku konserwowego (lub opakowanie mrożonego)
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól, cukier, ew. pieprz

- marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę,
- poddusić marchewkę w niewielkiej ilości wody (kilka łyżek wody), z odrobiną soli i cukru
- gdy marchewka będzie już prawie ugotowana (lekko twardawa, nie miękka) dodać odsączony groszek i całość jeszcze chwile dusić
- zrobić zasmażkę: roztopić na małym ogniu masło, dodać mąkę i podsmażyć, ciągle mieszając
- zasmażkę dodać do marchewki z groszkiem i całość dokładnie zamieszać i podgrzać, aż się "zaszkli" i zagęści
- na koniec doprawić solą, cukrem i jeśli ktoś lubi pieprzem

***
     Zamiast groszku z puszki czasem dodaję fasolkę szparagową (½ kg fasolki szparagowej), wtedy marchew i fasolkę wsypuję do gotowania jednocześnie, a reszta jak w przepisie na marchew z groszkiem.
    
     Do takiej marchewki z groszkiem (lub z fasolką szparagową) można dodać:
          pęto kiełbasy
          2-3 cebule
(kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, usmażyć, dodać do marchewki z groszkiem) wtedy będzie to pyszne danie jednogarnkowe. Podaję je z chlebem.
.

3 komentarze:

  1. Coś tak zwyczajnego i znakomitego zarazem. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. coraz częściej doceniam właśnie takie proste i smaczne jedzenie, nasze mamy i babcie wiedziały co dobre :)))

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails