Smacznego Nowego Roku :)))
Spędzam w kuchni na tyle dużo czasu (jak prawie każda kobieta...), żeby sobie życzyć na przyszły rok więcej i więcej inspiracji kuchennych, które sprawią, że to będzie czas owocny, smaczny i radosny, bez nudy i rutyny...
Żeby mi się w kuchennych bojach zawsze zwyciężało, żeby mi się nic nie przypalało, a sernik świąteczny nie miał gigantycznego zakalca! :))) Czego wszystkim życzę :)
Szczęśliwego i smacznego Nowego Roku!
ROLADKI Z KURCZAKA Z MORELAMI I ŚLIWKAMI SUSZONYMI (przepis od Iwony, a właściwie od Mamy Iwony)
6 szt. przedudzi z kurczaka ze skórką
1 opakowanie suszonych śliwek
1 opakowanie suszonych moreli
opakowanie boczku wędzonego/parzonego w plastrach (im dłuższe tym lepiej)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, marchewka (opcjonalnie)
nici do zawijania
- podudzia pozbawić kości, opruszyć solą i pieprzem
- nadziewać 2-3 suszonymi śliwkami i 2-3 suszonymi morelami, zwinąć (zrolować)
- "nadziane" podudzie zawinąć w dwa plasterki boczku i zawiązać nicią
- obsmażyć szybko na patelni bez tłuszczu
- podlać wodą i dusić około 1 godziny
- do sosu dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, startą marchewkę (do smaku i wedle upodobań)
przesmażyć szybko bez tłuszczu:
podawać z sosem:
***
Smaczne, sycące, nietuzinkowe wykorzystanie kurczaka. (Morele trzeba staranie wybierać, żeby nie były zbyt suche, bo suche po uduszeniu robią się gumowate...)
Dzieci też lubią to danie, bo jest delikatne i słodkie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
:)