piątek, 31 grudnia 2010

roladki z kurczaka z morelami i śliwkami

Smacznego Nowego Roku :)))

     Spędzam w kuchni na tyle dużo czasu (jak prawie każda kobieta...), żeby sobie życzyć na przyszły rok więcej i więcej inspiracji kuchennych, które sprawią, że to będzie czas owocny, smaczny i radosny, bez nudy i rutyny...

     Żeby mi się w kuchennych bojach zawsze zwyciężało, żeby mi się nic nie przypalało, a sernik świąteczny nie miał gigantycznego zakalca! :))) Czego wszystkim życzę :)
    
     Szczęśliwego i smacznego Nowego Roku!







ROLADKI Z KURCZAKA Z MORELAMI I ŚLIWKAMI SUSZONYMI (przepis od Iwony, a właściwie od Mamy Iwony)

6 szt. przedudzi z kurczaka ze skórką
1 opakowanie suszonych śliwek
1 opakowanie suszonych moreli
opakowanie boczku wędzonego/parzonego w plastrach (im dłuższe tym lepiej)
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, marchewka (opcjonalnie)
nici do zawijania


- podudzia pozbawić kości, opruszyć solą i pieprzem
- nadziewać 2-3 suszonymi śliwkami i 2-3 suszonymi morelami, zwinąć (zrolować)
- "nadziane" podudzie zawinąć w dwa plasterki boczku i zawiązać nicią
- obsmażyć szybko na patelni bez tłuszczu
- podlać wodą i dusić około 1 godziny
- do sosu dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, startą marchewkę (do smaku i wedle upodobań)

przesmażyć szybko bez tłuszczu:




 podawać z sosem:



***
     Smaczne, sycące, nietuzinkowe wykorzystanie kurczaka. (Morele trzeba staranie wybierać, żeby nie były zbyt suche, bo suche po uduszeniu robią się gumowate...)
     Dzieci też lubią to danie, bo jest delikatne i słodkie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Related Posts with Thumbnails