sobota, 31 lipca 2010

chleb pszenny na zakwasie



   
     Dobrze, że w internecie można znaleźć wszystko :) Okazało się, że w piekarniku przepaliła się dolna grzałka, i że ten problem nie jest niczym szczególnie rzadkim i nawet nie jest zbyt ciekawym zjawiskiem, raczej pospolitym... Zatem Mężczyzna Mój wymontował (z niemałym trudem) uszkodzoną grzałkę i kupił na wzorek nową. I znowu działa! Mogę piec, podpiekać i w ogóle sobie włączać i wyłączać piekarnik do woli :)))


     Znowu musiałam spróbować upiec chleb.






W strarym zeszycie, do którego kiedyś wklejałam przepisy wycięte z gazet, znalazłam przepis na ten chlebek. Wydał mi sie prosty...




CHLEB NA ZAKWASIE NATURALNYM


1 szkl. rozczynu
1 kg mąki
1 łyżka soli
1 1/2 szkl. wody ciepłej


- Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
- Następnie wykładamy je na stolnicę, dobrze wyrabiamy formując bochenek i pozostawiamy do wyrośnięcia (aby podwoił swą objętość).
- Przed wsadzeniem do pieca można posmarować ciasto wodą i posypać makiem lub kminkiem (nie miałam ani jednego, ani drugiego, ale znalazłam sezam...).
- Piec w temp. 190 stopni C około 1 godziny.
- Do ciasta można dodać ziemniaki gotowane przetarte przez sito.
(Rozczyn chleba zrobić najlepiej z kawałka surowego ciasta, pozostawionego z ostatniego pieczenia)



Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i pierwsze wyrabianie, to było dobre 15 minut ugniatania. Po upieczeniu skórka chleba była niesamowicie chrupiąca i po prostu pyszna. Może ciasto nie jest rewelacyjnie wyrośnięte i nie ma powalająco dużych dziurek, ale jest dobrze wypieczone i lekko wilgotne ( co bardzo lubię!). Zapach - bezcenny...


Post Scriptum:
Nóż na zdjęciu to Opinel Nr 12 Inox - piękny nóż francuski z pimpowaną rączką.

1 komentarz:

  1. a jak sie robi ten rozczyn i z czego? tak dokladniej

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails