Gdy pierwszy raz zrobiłam zupę z dyni, przyznam, że od razu trafiła ona bardzo wysoko w moim prywatnym zupowym rankingu. Jest pyszna i pożywna. I co najważniejsze nie wymaga wiele pracy. :)))
ZUPA Z DYNI Z KLUSECZKAMI
½ litra mleka
kawałek dyni (1/4 średniej dyni wystarcza mi na dwa razy)
kawałek dyni (1/4 średniej dyni wystarcza mi na dwa razy)
1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
sól, cukier
sól, cukier
lane kluski:
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę, odrobinkę posolić
- z dyni wykroić miąższ (odkroić skórkę i ze środka wyjąć pestki, odkroić „frędzle”)
- pokroić w kostkę, zalać wodą (wody tylko tyle, aby dynia była ledwie przykryta), posolić szczyptą soli
- gdy po ok. 10 minutach dynia będzie miękka, odlać wodę i dynię zmiksować lub utłuc na papkę tłuczkiem do ziemniaków (lub dukaczką)
- mleko zagotować z łyżką masła i na wrzące lać z kubeczka kluski, lekko zamieszać, chwilę pogotować
- dodać dyniową papkę wg uznania (4-6 łyżek masy), zagotować
- można posłodzić do smaku lub posolić, w zależności czy mamy ochotę na zupę na słodko lub słono :)
***
Pestki dyni suszę i zjadamy je jako przekąskę.
Zmiksowaną dynię, której nie użyję - zamrażam.
.
taka dyniowo-mleczno zupka to dla mnie ciekawa inspiracj na śniadanko :)
OdpowiedzUsuń