sobota, 16 lipca 2011

kartoflanka

     Jest wiele przepisów na kartoflankę. Mąż wciąż mi opowiada, że najlepszą kartoflankę robiła jego Babcia. Zawiesistą, zaprawianą śmietaną zupę o niezapomnianym smaku...

     Może nie jest to typowa zupa letnia, raczej nadaje się na zimowe lub jesienne obiady, ale ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza, za oknem chmury i deszcz. Miseczka gorącej zupy naprawdę poprawia mi humor. :)))



KARTOFLANKA

bulion (najlepiej na kościach wieprzowych albo z kurczaka)
ziemniaki (6-7 średnich)
marchewka, pietruszka, seler, por (po 1 szt.)
kiełbasa (jedna laska)
cebula (1 szt.)
czosnek (1-2 ząbki)
masło lub olej (ok. 2 łyżki)
majeranek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
skórka starta z cytryny (płaska łyżeczka - opcjonalnie)

kluski (zacierki):
(Kuchnia Polska, wyd. 1990r.)

jajko (1 szt.)
mąka (10 dag.)
woda (2 łyżki)
sól (szczypta)


- ziemniaki i warzywa obrać i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować około 20 minut z liściem laurowym, lubczykiem i zielem angielskim
- na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę z cebulą, pod koniec smażenia dorzucić pokrojony czosnek i krótko całość przesmażyć - dodać do zupy
- doprawić majerankiem, pieprzem i solą
- zagnieść twarde ciasto na kluseczki, w razie potrzeby podsypać mąką - zacierki można skubać palcami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać - wrzucać do gotującej się zupy, podgotować
- na koniec zupę można doprawić startą skórką z cytryny, a na talerzu łyżką śmietany



***
     Zacierki można ugotować oddzielnie, niekoniecznie bezpośrednio w zupie. Ja lubię gotowane w zupie, ale jeśli robię ją na dwa dni, to wolę kluski ugotowane oddzielnie.
     Słyszałam, że niektórzy dodają odrobinę octu zamiast skórki z cytryny, ale powiem szczerze jeszcze tego nie próbowałam.     

2 komentarze:

  1. Wypróbowałam przepis. Dziękuję, naprawdę bardzo dobry :) zwłaszcza z zacierką, nigdy wcześniej nie stosowałam zacierek, a przy tej zupie mnie 'oświeciło' :):)
    Nina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam się, że długo uważałam, że zacierki to się je z mlekiem, na słodko. :)
      Dopiero jak zaczęłam gotować zupy i sosy doceniłam ich pełny urok.
      Ciesze się, że zupa wyszła dobra.
      Pozdrawiam. :)

      Usuń

:)

Related Posts with Thumbnails