Jeśli ktoś słyszał o orkiszowej mące, to zapewne dobre rzeczy. Nie zdawałam sobie sprawy, że orkisz ma tyle zalet, a nawet jest uznawany za leczniczy...cóż, mam nadzieję, że Hildegarda się nie myliła i że moje pierwsze bułeczki orkiszowe też sprawią, że poczuję harmonię i radość, czyli same plusy dla ciała i duszy. :))) Szczególnie liczę na właściwości rozweselające orkiszu. :)))
BUŁKI ORKISZOWO-PSZENNE (z Wizaz.pl)
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szkl. wody (ciepłej)
1 łyżka (niepełna) soli
1 łyżeczka cukru
2,5 dag drożdży
1 łyżka oliwy (lub oleju)
Mąki wsypuję do miski i mieszam, dodaję drożdże rozpuszczone w wodzie, cukier i sól.
Wyrabiam ciasto bardzo dokładnie, ok. 5 minut.
Następnie dodaję oliwę i jeszcze raz dokładnie wyrabiam.
Ciasto jest dość miękkie i lekko przywiera do rąk.
Odstawiam je do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Ręce nacieram olejem i z wyrośniętego ciasta formuję 8 bułek.
Z wierzchu lekko smaruje je olejem i posypuje makiem lub sezamem.
Odstawiam do wyrośnięcia i nacinam.
Piekę w 250 stopniach ok. 10 minut.
***
x2 (u mnie na dwie blachy, czyli 16 bułek)
4 szkl. mąki pszennej
2 szkl. maki orkiszowej
2 szkl. wody
2 łyżki soli
2 łyżeczki cukru
5 dag. drożdży
2 łyżki oliwy (oleju)
***
Przyznam, że nie mogłam się powstrzymać i od razu po wyjęciu ich z piekarnika jedną bułeczkę rozkroiłam, żeby zobaczyć czy ładnie wyrosła. I oczywiście posmarowałam ją zaraz masłem i zjadłam. :)))
Pycha. Delikatna i pachnąca. Na pewno nie jeden raz będę jeszcze wracać do tego przepisu...
***
"Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobrą krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa "rozgrzewająco", wspomaga więc krążenie, jest "tłusty", więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest "wysokowartościowy", powoduje prawidłowe trawienie i lepszą budowę tkanki mięśniowej, "zapewnia dobrą krew" i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę." (http://www.orkisz.com/)
i jeszcze to:
"Mąka orkiszowa pełnoziarnista zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości ziaren orkiszu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, fosforu i magnezu, a także jest bogatym źródłem żelaza i białka."
Piękne bułeczki, idealne na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńJeżeli smakują tak jak pysznie wyglądaja to jak masz nie byś rozweselona nimi?
OdpowiedzUsuńSama ukradłabym jedną;)
Świetne buleczki, muszę takie upiec :D
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że nie mogłaś się powstrzymać od wypróbowania jednej z bułek od razu po wyciągnięciu z piekarnika - wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuń