czwartek, 21 lipca 2011

sernik złota rosa (z budyniem)

     Jeśli chodzi o ciasta, to moje dzieci zdecydowanie faworyzują serniki. Szczególnie takie proste, bez owoców i zbędnych dodatków. Najlepiej żeby były delikatne i wilgotne, no i oczywiście maksymalnie słodkie :)))



SERNIK ZŁOTA ROSA (z budyniem)
przepis Wróbelka


Ciasto:
1 margaryna
3 żółtka
½ szkl. cukru
3 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Wszystkie składniki zagnieść. Ciastem wyłożyć spód i boki dużej blachy.

Masa:
3 kostki sera (750 g) zmielonego dwukrotnie
3 całe jaja
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
budyń śmietankowy
sok z jednej cytryny
½ szkl. oleju
2 szkl. mleka

Całość zmiksować i wylać na ciasto.

Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni. Na 15 minut przed wyjęciem z piekarnika wierzch ciasta zalać pianą z 3 białek (pozostałych z ciasta) z ½ szkl. cukru i zapiec na złoty kolor.

***
     Wprawdzie u mnie rosy nie było wcale widać, ale nikomu to nie przeszkadza, sernik znika za każdym razem błyskawicznie. :)
    Lubię ten przepis, bo nie wymaga jakiś szczególnych zdolności do pieczenia, jest naprawdę prosty w wykonaniu. Raz robiłam go z gotową masa sernikową (zmielonym twarogiem z pudełka), ale wtedy nie dodawałam już mleka, bo masa i tak była dość rzadka.
    

***
edycja, Wielkanoc 2014 rok:
- wsypałam za dużo mąki i ciasto nie chciało się ugnieść,  przypominało suchą kruszonkę, a nie ciasto...dodałam około 1/2 szklanki mleka i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę! Wyszedł przepyszny spód do sernika. Mięciutki i puszysty. Muszę to jeszcze raz powtórzyć!
.

16 komentarzy:

  1. ja też faworyzuję serniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik z budyniem - to brzmi tak pysznie i delikatnie. Już uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki lekki i puszysty... taki po prostu idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki sernik to popisowe ciasto mojej teściowej :) pysznie Twój wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam tego sernika. Muszę w końcu i ja go przygotować :) Apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie robiłam jeszcze takiego sernika ,a przepis wygląda na taki jaki właśnie lubię :) czy ten ser to taki zwykły biały ser w kawałku i nie trzeba go mielić tylko zmiksować?

    OdpowiedzUsuń
  7. zapomniałam dopisać, że ser (taki zwykły biały twarogowy, w kostkach kupuję półtłusty) mielę dwa razy, tak jak do większości serników, żeby nie było grudek,
    niestety gdy się twaróg tylko zmiksuje (próbowałam :D) nie jest już taki miękki i gładki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ten sernik...;) rozpływa się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  9. Dotad robiłam tylko szarlotke złota rosa...sernik jeszcze przede mna ale chyba nie na długo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. myślę nad jego upieczeniem od 1 wejrzenia... :)

    poza tym:
    nominowałam Cię w konkursie One Lovely Blog Award.
    Więcej na ten temat na moim blogu :)
    http://domowakawiarnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Zeby masa sernika miała lepsza konsystencje lepiej użyć 2 budyni śmietankowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć dwóch :)

      ja wolę gdy ser jest lekki jak krem i nie przeszkadza mi to, że jest lekko rozpływający się, uważam to za zaletę :)
      pozdrawiam

      Usuń

:)

Related Posts with Thumbnails