Dobrze wiem, że nie wygląda to zbyt apetycznie, ale jest naprawdę smaczne. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta i nie lubi długo stać w kuchni, to jest to właśnie ciasto dla niego.
Czyli idealne ciasto dla mnie :)))
CIASTO NA HERBATNIKACH
1 duże opakowanie herbatników (lub dwa małe)
puszka masy kaimakowej (krówki)
2 opakowania śmietany kremówki (słodkiej, takiej do ubijania 30%)
słoik powideł (najlepiej kwaskowych np. z czarnej porzeczki)
- na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać warstwami:
1. warstwa herbatników
2. ubita śmietana bez cukru
3. powidła (u mnie śliwkowe)
4. masa kaimakowa (jeśli masa jest zbyt gęsta dodać ok. 2 łyżki gorącej wody i dokładnie wymieszać)
- powtórzyć 1.2.3.4.
- ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki
***
muszę sobie (za pamięci) dopisać wariant, który ostatnio podbił nasze kubki smakowe :)))
herbatniki, bita śmietana, dżem wiśniowy, karmel (krówka), KRAKERSY, bita śmietana, dżem wiśniowy, herbatniki, karmel (krówka) - dżem był bardzo rzadki, wręcz wodnisty, stąd pomysł na dodatkową warstwę, a przy okazji wprowadziłam słony smak w postaci krakersów...po prostu pycha...
Sama słodycz ! Mniam *_*
OdpowiedzUsuńjak dla mnie to bardzo apetyczne , ja nie przepadam za takimi sztucznie kolorowymi ciastami( owocowe kolorowe to co innego)
OdpowiedzUsuńale słodko :-)))
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie.. czasem mam dość stania przy garach...zwłaszcza w upalne dni..
OdpowiedzUsuńnoo...w koncu cos dla takiego lenia jak ja:) jupi!
OdpowiedzUsuńTakie słodkości to ja niestety uwielbiam! :) Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPo składnikach widzę, że łatwo awansowałoby do moich ulubionych ;-) Fantastyczne!
OdpowiedzUsuńto wyglada jak gó,,, no a nie ciastko z herbatnikami :/ nie wyobrazam sobie podania takiego czegoś dla gości :\
OdpowiedzUsuńha, ha, ha :D
Usuńwidocznie nie jest to ciasto dla ludzi o słabych nerwach i małej wyobraźni ;)
nie trzeba żadnej wyobrazni ,wystarczy tylko na to popatrzeć
OdpowiedzUsuń:D