niedziela, 12 maja 2019

botwinka (zupa z botwiny z ziemniakami, jajkami i koperkiem)

.

     Są zupy, które już zawsze będą mi się kojarzyć z dzieciństwem. Pamiętam jak moja mama przywoziła młode liście buraków z działki i robiła pyszną botwinkę z koperkiem. Gotowała do niej jajka i młode ziemniaki, które były podawane osobno, każdy mógł brać to na co miał ochotę. A, i koniecznie z odrobiną śmietany dodawanej już na talerzu. Pyszne, proste i niezapomniane smaki...
     Już dawno nie jadłam zupy mojej mamy, ale gdy tylko pojawia się w sklepach botwina, robię tę wiosenną zupę.
     Bez botwinki, wiosna nieważna. ;)))



BOTWINKA 
(zupa z botwiny z ziemniakami, jajkami i koperkiem)
 
1 pęczek botwinki
6-7 ziemniaków
2 marchewki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju lub oliwy
1½-2 litry wywaru (mięsnego, warzywnego lub rosół)
3-4 łyżki posiekanego koperku (około pęczek)
sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny

jajka ugotowane na półtwardo
śmietana 12% lub 18%

- marchewki, ziemniaki i czosnek obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce,
- w garnku rozgrzać olej i podsmażyć warzywa przez około 5 minut,
- wlać wywar i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie,
- dodać pokrojoną botwinkę (liście, łodyżki),
- małe buraczki obrać, pokroić w plasterki i dodać do zupy wraz z sokiem z cytryny,
- całość gotować przez około 10-15 minut, do miękkości warzyw,
- na koniec dodać do zupy koperek,
- podawać z ugotowanymi jajkami i jeśli ktoś lubi z łyżką śmietany
 
 ***
     Jeśli zupa jest zbyt kwaśna, można dodać łyżeczkę, dwie cukru, ale przeważnie nie jest to konieczne. :) 
.

1 komentarz:

:)

Related Posts with Thumbnails