środa, 24 sierpnia 2011

chleb polski od Tatter z kminkiem (na zakwasie)

     Bardzo lubię przepisy od Tatter, jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Ten chleb ostatnio robię dość często i jeszcze się nam nie znudził. Jest naprawdę smaczny, codzienny rarytas.




CHLEB POLSKI od Tatter
(Piekarnia Tatter)
(na 1 bochenek)

200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
550g mąki białej pszennej chlebowej
50g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
300g letniej wody
2 łyżeczki kminku
opcjonalnie 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant


Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny i złożyć je w tym czasie 2 - 3 razy.

Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu* i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.

Uwaga od Tatter:
Należy monitorować ostatnią fermentację i nie dopuścić do nawet najmniejszego przerośnięcia chleba. Świetnie się przechowuje i pięknie pachnie.

* można do ostatniego wyrastania umieścić go w długiej keksówce i potem w niej upiec chleb

***
x 2

400 g zakwasu
1100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki soli
600 g wody
4 łyżeczki kminku
(1 łyżeczka drożdży)


x 4

800 g zakwasu
2200 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej razowej
4 łyżeczki soli
1200 g wody
8 łyżeczki kminku
(2 łyżeczki drożdży)


***
     Pięknie pachnie i ma w sobie to coś, że trudno mu się oprzeć.

1 komentarz:

  1. Piękny bochenek! Ja muszę od nowa nastawić mój zakwas, tym bardziej , że pogoda sprzyja;)

    miłego dnia

    OdpowiedzUsuń

:)

Related Posts with Thumbnails