Lubię zapach wanilii. W ciastach, ciasteczkach, kaszy na słodko...
Często w przepisach pojawia się cukier waniliowy. Wtedy sięgam po cukier z wanilią własnej roboty. Od dawna już nie kupuję cukru z waniliną, zdecydowanie wolę ten domowy, z wanilią. :)
Zrobienie własnego cukru nie wymaga dużo pracy. A ma niesamowity zapach, no i nie zawiera chemii!
Naprawdę polecam.
CUKIER WANILIOWY
(z laską wanilii)
2 laski wanilii
3-4 szkl. cukru (najlepszy brązowy, ja użyłam zwykłego, białego)
- laski przeciąć wzdłuż i wydłubać ze środka drobniutkie, posklejane ziarenka
- do słoika lub innego szczelnie zamykanego naczynia wsypać cukier, dodać wydłubany miąższ waniliowy i pokrojone na większe kawałki puste laski wanilii
- dobrze wymieszać
- po 1-2 tygodniach cukier przejdzie aromatem wanilii i jest gotowy do użycia
***
Powiem tak, może laski wanilii nie należą do najtańszych, ale poluję na nią na jarmarkach i w internecie. Ostatnio w jednym z okolicznych sklepów sieciowych udało mi się kupić dwie laski wanilii w cenie około 4 zł. :)A odkąd tylko zrobiłam taki cukier sama, to staram się, żeby zawsze był w domu...
Gdy cukier zaczyna się kończyć uzupełniam go regularnie, dosypując cukier i dodając nowe laski wanilii. :)
Świetne rozwiązanie i na dodatek tak proste aż banalne :) Dzięki bardzo za ten przepis!
OdpowiedzUsuń