.
Powiem tak. Ta szarlotka w moim wykonaniu po prostu nie wygląda. Jest smaczna, nieziemsko prosta i niestety niefotogeniczna... Cóż więcej? Lubię takie przepisy, które zadziwiają prostotą i pysznym smakiem. :)
Na pewno wrócę nie raz do przepisu pani Ewy Wachowicz.
SZARLOTKA BEZ JAJEK
(przepis Ewy Wachowicz)
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1¾ szklanki cukru
Nadzienie:
2½ kg kwaśnych jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
150 g masła
- Jabłka umyć i osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o dość dużych oczkach, lekko odsączyć. Dodać cukier i cynamon, dobrze wymieszać.
- Wszystkie sypkie składniki połączyć z proszkiem do pieczenia, podzielić na trzy części.
- Do formy (25 x 40 cm, wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą) dać 1/3 sypkich składników, na nie połowę startych jabłek, na jabłka kolejną porcję składników sypkich, następnie pozostałe jabłka.
- Na wierzch wyłożyć trzecią część sypkich składników i wiórki zimnego masła. Piec ok. 55 minut w temp. 180 st. C.
***
Użyłam szarych renet - są kwaskowe i bardzo aromatyczne. I trochę mniej cynamonu niż w przepisie. Wyszło pysznie. :)
.