Dlatego lubię wszystkie potrawy, które nie są skomplikowane, dają się szybko zrobić i są smaczne. Smaczne tak, ale smaczne przede wszystkim dla dzieci, bo to one najczęściej piszczą, że: "padają z głodu właśnie w tej chwili..." :)))
***
MAKARON Z BOCZKIEM I CEBULĄ NA POMIDOROWO
(wersja b.b. prosta)
opakowanie makaronu nitki (spaghetti)
ok. 500 g boczku wędzonego (najlepszy jest chudy, lekko tylko przerośnięty tłuszczykiem)
1 cebula (taka większa)
2 ząbki czosnku
mały koncentrat pomidorowy (lub pomidory w puszce)
garść startego na grubej tarce żółtego sera
sól, pieprz, cukier do smaku
gałązki świeżej bazylii
- makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu
- boczek pokroić w kostkę i podsmażyć (można dodać do smażenia odrobinę oleju, żeby nie przywierał)
- do podsmażonego boczku dorzucić drobno pokrojoną cebulkę - smażyć
- gdy cebula będzie szklista, dodać do smażenia drobno pokrojony czosnek, chwilę razem smażyć
- usmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem podlać kilkoma łyżkami wody i dodać koncentrat (lub puszkę)
- gotować na małym ogniu w odkrytym garnku
- doprawić solą, pieprzem i cukrem
- podawać makaron polany gorącym sosem i posypany żółtym serem i bazylią
(z reguły nie zagęszczam sosu, ale czasem, gdy wyjdzie zbyt rzadki, można go zagęścić mąką lub zasmażką)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
:)