Powiem tak, kocham serniki i to jak na razie jest prawda najprawdziwsza, i niepodważalna. :))) Dlatego wciąż próbuję nowe sernikowe przepisy. Nie nudzi mnie kolejny sernik, który smakuję jak skrawek nieba... Ot, takie hobby. ;)
Sernik z Kwestii Smaku, to kolejny klasyk, który znają prawie wszyscy, kolejna wersja ciemnego ciasta kruchego w połączeniu z delikatną masą serową. Z powodzeniem mógł zajmować miejsce na królewskich stołach.
SERNIK KRÓLEWSKI
(przepis ze strony - Kwestia Smaku link)
Kakaowe ciasto kruche:
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
200 g masła (twardego)
3 żółtka lub 2 jajka
Masa serowa:
1 kg
zmielonego trzykrotnie tłustego twarogu - u mnie kubełek gotowego twarogu na sernik
200
g masła (miękkiego)
3/4
szklanki cukru
1
opakowanie cukru wanilinowego - u mnie 2 łyżki cukru z wanilią
4
jajka
1
opakowanie budyniu śmietankowego
Ciasto:
- prostokątną
formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem lub wyłożyć papierem
do pieczenia,
- do
miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz
pokrojone w kosteczkę zimne masło,
- rozdrabniać składniki, aż powstanie
drobna kruszonka,
- dodać jajka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite
ciasto,
- uformować kulę, podzielić na 2 części,
- jedną
część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi
spód formy, ugnieść palcami na równy placek i podziurkować widelcem.
Masa serowa:
- piekarnik
nagrzać do 180 stopni C,- miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 5 minut, aż będzie białe i puszyste,
- następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, wciąż ubijając dodawać po łyżce twaróg, na koniec zmiksować z budyniem,
- białka ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodać do masy serowej i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach miksera,
- masę serową wyłożyć na spód,
- na wierzch zetrzeć odłożoną część ciasta (na tarce o dużych oczkach),
- wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut.
***
Przepis jest naprawdę nieskomplikowany i dość szybko się go robi. Nie mieliłam twarogu, użyłam takiego z kubełka, gotowca. I nie dodałam budyniu. Ostatnio nie dodaję do serników zbyt dużo budyniów, czy mąk, lubię smak twarogu i jego lekko kleistą konsystencję.
.
Królewski nie tylko z nazwy, ale i ze smaku
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten blog. Kumplowi na pewno powiem o tym blogu.
OdpowiedzUsuń