.
Wiem, wiem, że to bardzo prosta surówka, ale bardzo ją lubię. :)
Czasem zamiast ogórka konserwowego daję kiszonego - smakuje też wyśmienicie. Prostota takich przepisów zawsze mnie zachwyca; jak niewiele trzeba, żeby wyczarować sobie coś pysznego, na przykład jako dodatek do obiadu lub kolacji. :)
SURÓWKA Z POMIDORA, CEBULI I OGÓRKA KONSERWOWEGO
1 pomidor
1 cebula
1-2 ogórki konserwowe
sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
- pomidora, cebulę i ogórka pokroić w kostkę, delikatnie wymieszać
- delikatnie posolić, popieprzyć, skropić oliwą
- można dodać rozdrobnione listki bazylii
- wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki
***
Czasami dodaję ocet winny, ok. 1 łyżkę i ok. 1 szczyptę cukru, wtedy surówka nabiera charakterku.
A zamiast bazylii można dodać natkę pietruszki, koperek lub kolendrę.
***
Czy taką surówkę można by tak nazwać salsą? Jak ładnie by to wyglądało - "salsa z pomidora, cebuli i ogórka konserwowego"... Od razu brzmi intrygująco i egzotycznie. :)))
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
:)