alternatywnie ;)
▼
czwartek, 14 marca 2013
masa do wafli
Wafle z masą kakaową, czyli coś na ząbek dla łasuchów. :)
Szybki i łatwy deser, który moje dzieci pochłaniają błyskawicznie. Takie wafle są bardzo słodkie, można jedną z warstw zastąpić np. wiśniowym dżemem, wtedy smak będzie bardziej wyrazisty. Ja jednak lubię takie mocno słodkie i kakaowe. Jak się słodzić to na całego. :)))
MASA DO WAFLI
200 g (kostka) masła
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
2-3 łyżki kakao
1½ szklanki mleka w proszku (pełne)
1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
- w garnku podgrzać mleko z cukrem, masłem i kakaem, często mieszając chwile pogotować
- na koniec dodać mleko w proszku, zdjąć z ognia, dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka masa
- ciepłą masą przekładać wafle, przykryć papierem do pieczenia i lekko obciążoną deską do krojenia (ja na deskę kładę garnuszek z wodą)
- nie wkładam wafli do lodówki, ale czasem jest to konieczne jeśli w domu jest bardzo ciepło :)
Jestem od niedawna fanką takich wafelków :) Na pewno wypróbuję Twoją masę :D
OdpowiedzUsuńsuper :) ja też je bardzo lubię, wafle to kapitalny pomysł na szybką słodką przekąskę :)))
UsuńDokładnie taką masę pamiętam z dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńMój tata takie wafle nazywa "organki" :)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńMam pytanie co do mleka: mleko odtłuszczone granulowane czy pełne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Maria
Zaniedbałam czytanie komentarzy, od jakiegoś czasu mi się nie wyświetlały...
UsuńTak czy inaczej - ja używam przeważnie pełnego - jak szaleć to szaleć :)))
Pozdrawiam!