Tabela z książki Jadwigi Kłossowskiej "Kuchnia dla wszystkich" z 1976r.
(kliknij, aby powiększyć obrazek)
***
Ile Waży - fotograficzny przelicznik wag przydatny przy gotowaniu i dietach.
***
Przelicznik wag - Pieczarka Mysia
CUKIER
1 szklanka = 220 g
1 łyżka = 13 g
1 łyżeczka = 5 g
CUKIER PUDER
1 szklanka = 170 g
1 łyżka = 12 g
1 łyżeczka = 4 g
CYNAMON
1 szklanka = 175 g
1 łyżka = 10,5 g
1 łyżeczka = 3,5 g
MĄKA PSZENNA
1 szklanka = 170 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
MĄKA ZIEMNIACZANA
1 szklanka = 190 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
MĄKA KRUPCZATKA
1 szklanka = 210 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
MĄKA GRAHAM
1 szklanka = 160 g
1 łyżka = 9 g
1 łyżeczka = 3 g
MIGDAŁY ZMIELONE
1 szklanka = 110 g
1 łyżka = 6 g
ORZECHY WŁOSKIE, LASKOWE, PEKAN ZMIELONE
1 szklanka = 130 g
1 łyżka = 8 g
MAK
1 szklanka = 160 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
KAKAO
1 szklanka = 130 g
1 łyżka = 8 g
1 łyżeczka = 3 g
ŚMIETANA KREMÓWKA
1 szklanka = 260 g
1 łyżka = 16 g
1 łyżeczka = 5 g
OLEJ
1 szklanka = 230 g
1 łyżka = 14 g
1 łyżeczka = 5 g
MIÓD
1 szklanka = 360 g
1 łyżka = 22 g
WIÓRKI KOKOSOWE
1 szklanka = 110 g
1 łyżka = 7 g
PŁATKI OWSIANE
1 szklanka = 120 g
1 łyżka = 6 g
KASZKA MANNA
1 szklanka = 180 g
1 łyżka = 11 g
1 łyżeczka = 3,5 g
CZEKOLADA W PROSZKU
1 szklanka = 175 g
1 łyżka = 10,5 g
1 łyżeczka = 3,5 g
WODA, MLEKO
1 szklanka = 250 g
1 łyżka = 15 g
1 łyżeczka = 5 g
MASŁO, MARGARYNA
1 szklanka = 250 g
1 łyżka = 15 g
1 łyżeczka = 5 g
Indeks glikemiczny.
***
Przelicznik wag - Pieczarka Mysia
CUKIER
1 szklanka = 220 g
1 łyżka = 13 g
1 łyżeczka = 5 g
CUKIER PUDER
1 szklanka = 170 g
1 łyżka = 12 g
1 łyżeczka = 4 g
CYNAMON
1 szklanka = 175 g
1 łyżka = 10,5 g
1 łyżeczka = 3,5 g
MĄKA PSZENNA
1 szklanka = 170 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
MĄKA ZIEMNIACZANA
1 szklanka = 190 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
MĄKA KRUPCZATKA
1 szklanka = 210 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
MĄKA GRAHAM
1 szklanka = 160 g
1 łyżka = 9 g
1 łyżeczka = 3 g
MIGDAŁY ZMIELONE
1 szklanka = 110 g
1 łyżka = 6 g
ORZECHY WŁOSKIE, LASKOWE, PEKAN ZMIELONE
1 szklanka = 130 g
1 łyżka = 8 g
MAK
1 szklanka = 160 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
KAKAO
1 szklanka = 130 g
1 łyżka = 8 g
1 łyżeczka = 3 g
ŚMIETANA KREMÓWKA
1 szklanka = 260 g
1 łyżka = 16 g
1 łyżeczka = 5 g
OLEJ
1 szklanka = 230 g
1 łyżka = 14 g
1 łyżeczka = 5 g
MIÓD
1 szklanka = 360 g
1 łyżka = 22 g
WIÓRKI KOKOSOWE
1 szklanka = 110 g
1 łyżka = 7 g
PŁATKI OWSIANE
1 szklanka = 120 g
1 łyżka = 6 g
KASZKA MANNA
1 szklanka = 180 g
1 łyżka = 11 g
1 łyżeczka = 3,5 g
CZEKOLADA W PROSZKU
1 szklanka = 175 g
1 łyżka = 10,5 g
1 łyżeczka = 3,5 g
WODA, MLEKO
1 szklanka = 250 g
1 łyżka = 15 g
1 łyżeczka = 5 g
MASŁO, MARGARYNA
1 szklanka = 250 g
1 łyżka = 15 g
1 łyżeczka = 5 g
***
Indeks glikemiczny.
Wskaźnik, który za pomocą punktów od 0 do 100 informuje, jak produkty spożywcze zawierające węglowodany wpływają na poziom cukru we krwi.
Gdy zjadamy produkty o wysokiej wartości IG, to do krwi naraz dostaje się duża ilość glukozy. Taki nagły skok cukru w organiźmie powoduje uwolnienie z trzustki zwiększoną dawkę insuliny. Ta wychwytuje glukozę z krwiobiegu i przenosi do mięśni i tkanek, gdzie zostaje spalona, nadmiar zaś przekształca w tłuszcze, które organizm magazynuje jako zapasowe źródło energii. Im więcej jemy produktów o wysokim IG, tym więcej we krwi cukru i insuliny, a proces odkładania tłuszczu silniejszy. Poza tym, po gwałtownej insulinowej "interwencji" poziom cukru we krwi spada równie szybko jak urósł, powodując niedocukrzenie. Wtedy zaczynamy czuć głód (i rozdrażnienie) nad którym trudno zapanować.
Gdy dieta opiera się na węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym, są one trawione wolno, a więc dostawy cukru do krwi płyną równomiernie. Organizm nie musi wydzielać dużych dawek insuliny, by utrzymać stężenie glukozy na poziomie. Po posiłku poziom cukru opada wolno, dzięki czemu długo czujemy sytość. Łatwo wytrzymujemy 3-4 godzinne przerwy między posiłkami. A to sprzyja utracie kilogramów i utrzymaniu właściwej wagi. Zmniejsza również ryzyko chorób związanych z nadwagą i otyłością (miedzy innymi: cukrzycy typu 2, zaburzeń gospodarki lipidowej i rośnięcia poziomu "złego" cholesterolu i miażdżycy).
Należy również pamiętać, że niektóre czynniki mogą sprawić, że produkt o niskim IG stanie się wysokoglikemicznym i odwrotnie. Czynnikiem podwyższającym IG jest gotowanie, smażenie i pieczenie. Pod wpływem ciepła skrobia w produktach pęcznieje i staje się łatwiej przyswajalna. Dlatego należy wszystko gotować jak najkrócej, najlepiej na półtwardo i w żadnym wypadku nie rozgotowywać potraw: makaronów, kasz, ryżu, ale też warzyw i owoców. Te ostatnie dobrze by było jeść tylko na surowo, i tylko gdy są dojrzałe, a nie przejrzałe. Oczywiście ze skórką i najlepiej w kawałkach a nie przecierane, miksowane czy ścierane.
Większość węglowodanów zjadamy jako część przekąski lub dania głównego, składającego się z wielu produktów. To także ma wpływ na wartość IG. Można ją obniżyć, łącząc w jednym posiłku produkty o średniej wartości IG z tymi o niskiej wartości i dodając do posiłków białka, kwasy oraz tłuszcze, które znacznie zwalniają tempo trawienia węglowodanów. Dobrze więc jest zjeść kanapkę z chleba na zakwasie, kaszę z chudym mięsem, a surówkę skropić oliwą, olejem lub sokiem z cytryny bądź octem winnym.
***
Wskaźnik glikemiczny posiada różnorodne zastosowanie. Może być wykorzystywany podczas stosowania diety odchudzającej. Należy wówczas wyeliminować z posiłków produkty z wysokim IG i ograniczyć średnie wartości IG. Prawidłowo zestawiona dieta o niskim indeksie glikemicznym w pełni pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, składniki mineralne i witaminy, jest bogata w błonnik pokarmowy i antyoksydanty.
Istnieje też drugi sposób komponowania jadłospisu, nadający się dla tych, którzy chcą zrzucić tylko kilka kilogramów: można łączyć ze sobą produkty o niskim IG z produktami o wyższej wartości, co w rezultacie da posiłek o uśrednionej wartości glikemicznej.
Taki sposób zbilansowania diety skutkuje utratą masy ciała u osób z nadwagą i otyłością. Węglowodany z produktów o niskim IG umożliwiają działanie glukagonowi, który stymuluje procesy spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym przyspiesza chudnięcie. Spożywanie pokarmów z wysokim wskaźnikiem glikemicznym sprawia, że tkanka tłuszczowa odkłada się w nadmiernej ilości, ponieważ trzustka gwałtownie zwiększa ilość produkowanej insuliny, która odpowiada za przenikanie glukozy do komórek.
Dieta bazująca na niskim IG pozwala na znormalizowanie poposiłkowej zawartości glukozy i insuliny w surowicy krwi, a tym samym minimalizuje ryzyko wystąpienia cukrzycy, a w przypadku cukrzyków łagodzi objawy choroby i znacznie ogranicza częstotliwość napadów hiperglikemii i hipoglikemii.
Innym pozytywnym skutkiem bilansowania diety w oparciu o niskie wskaźniki IG jest zmniejszenie stężenia szkodliwego cholesterolu i trójglicerydów przy jednoczesnym podniesieniu poziomu "dobrego" cholesterolu HDL. (indeks.glikemiczny.pl)
Tabele i przeliczniki wygrzebane w internecie (takich miejsc jest znacznie więcej, to tylko przykładowe, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę frazę indeks glikemiczny :)
1) przelicznik (dieta Montignac)
3) świat zdrowia (przelicznik i tabela)
4) zdrowe żywienie (informacje i tabela)
5) polki.pl (tabele)
6) kalorie - pasiasty (informacje i tabele)
Tabela ze strony: link.
***
Indeks Glikemiczny - zakresy wartości
Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej
Średni Indeks Glikemiczny = 56-69
Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej
Średni Indeks Glikemiczny = 56-69
Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej
Produkt | Indeks Glikemiczny |
Ananas | 59 |
Arbuz | 75 |
Banan | 59 |
Banany dojrzałe | 72 |
Baton Mars | 65 |
Baton Twix | 44 |
Biszkopt | 46 |
Brzoskwinie | 29 |
Brzoskwinie z puszki w syropie | 52 |
Budyń | 43 |
Buraki | 65 |
Cebula | 15 |
Chipsy | 90 |
Chleb - Pieczywo francuskie | 95 |
Chleb biały | 95 |
Chleb pełnoziarnisty żytni | 58 |
Chleb pszenny | 85 |
Chleb pumpernikiel | 40 |
Chleb żytni na zakwasie | 55 |
Chrupki kukurydziane | 63 |
Chrupki pszenne | 70 |
Ciasto francuskie | 59 |
Coca Cola | 63 |
Cukier rafinowany | 68 |
Czekolada biała | 44 |
Czekolada gorzka | 22 |
Czekolada mleczna | 49 |
Czereśnie | 22 |
Czosnek | 15 |
Daktyle suszone | 103 |
Dynia | 75 |
Fanta | 68 |
Fasola biała | 40 |
Fasola biała, ugotowana | 33 |
Fasola czarna | 30 |
Fasola płaskostrąkowa | 46 |
Fasola szparagowa | 71 |
Figi suszone | 35 |
Fruktoza | 20 |
Frytki | 95 |
Glukoza | 100 |
Grejpfrut | 25 |
Groch gotowany | 22 |
Groszek zielony | 45 |
Groszek zielony z puszki | 61 |
Gruszki | 42 |
Herbatniki | 57 |
Jabłka | 38 |
Jabłka suszone | 29 |
Jogurt owocowy | 36 |
Jogurt 0% tłuszczu | 27 |
Jogurt czysty bez cukru | 15 |
Jogurt naturalny | 36 |
Kasza gryczana ugotowana | 54 |
Kasza jaglana, ugotowana | 71 |
Kasza manna | 58 |
Kiełki fasoli Mung | 25 |
Kiwi | 52 |
Kleik ryżowy | 90 |
Knedle ziemniaczane | 52 |
Kukurydza słodka | 53 |
Kukurydza z puszki | 55 |
Kus kus gotowany | 65 |
Laktoza | 46 |
Lody z pełnego mleka | 61 |
Maltoza | 110 |
Makaron | 65 |
Mango | 55 |
Marchewka długo gotowana | 85 |
Marchewka świeża | 30 |
Mąka kukurydziana | 70 |
Melon | 65 |
Miód | 87 |
Mleko odtłuszczone | 32 |
Mleko pełne 3% tłuszczu | 27 |
Mleko słodzone, zagęszczone | 61 |
Mleko zsiadłe | 32 |
Morele suszone | 30 |
Morele świeże | 15 |
Nutella | 33 |
Orzechy | 22 |
Orzeszki ziemne, solone, prażone | 14 |
Otręby owsiane | 55 |
Płatki kukurydziane | 84 |
Płatki owsiane błyskawiczne | 85 |
Płatki ryżowe | 80 |
Pomarańcza | 44 |
Pomidory | 15 |
Popcorn | 72 |
Proso | 70 |
Rodzynki | 64 |
Ryba | 38 |
Ryż Basmati gotowany | 60 |
Ryż biały gotowany | 70 |
Ryż brązowy (naturalny) gotowany | 55 |
Ryż długoziarnisty gotowany | 56 |
Rzepa | 72 |
Soczewica z puszki | 44 |
Soczewica zielona gotowana | 30 |
Soja | 14 |
Soja z puszki | 18 |
Sok ananasowy | 46 |
Sok grejfrutowy | 48 |
Sok jabłkowy | 40 |
Sok pomarańczowy | 52 |
Sok pomidorowy bez cukru | 38 |
Sok z marchwi świeży | 43 |
Śliwki | 30 |
Truskawki | 40 |
Winogrona | 46 |
Wiśnie | 25 |
Ziarna całe pszenicy | 41 |
Ziarna całe żyta | 34 |
Ziarno jęczmienia | 25 |
Ziarno kukurydzy | 69 |
Ziemniaki gotowane | 95 |
Ziemniaki młode | 57 |
Ziemniaki pieczone | 85 |
Ziemniaki puree | 90 |
Tabela ze strony: link.
Indeks glikemiczny (pełne zestawienie)
Niski Indeks Glikemiczny | |
Jaja | 0 |
Kawa, herbata (niesłodzone) | 0 |
Majonez (tradycyjny) | 0 |
Owoce morza | 0 |
Ryby | 0 |
Sery tłuste (żółty, pleśniowy, itp.) | 0 |
Sos sojowy (bez cukru) | 0 |
Śmietana kwaśna | 0 |
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy | 0 |
Wino wytrawne | 0 |
Wołowina | 0 |
Ocet | 5 |
Przyprawy (oregano, bazylia, waniliaitp.) | 5 |
Skorupiaki | 5 |
Awokado | 10 |
Agrest złoty | 15 |
Brukselka | 15 |
Cebula | 15 |
Cukinia | 15 |
Cykoria | 15 |
Czarna porzeczka | 15 |
Fasolka szparagowa | 15 |
Grzyby | 15 |
Imbir | 15 |
Kalafior | 15 |
Kapusta | 15 |
Kiełki soi | 15 |
Kiszona kapusta | 15 |
Koper | 15 |
Korniszony (bez cukru) | 15 |
Mączka chleba świętojańskiego | 15 |
Migdały | 15 |
Ogórek | 15 |
Oliwki | 15 |
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje | 15 |
Orzeszki ziemne (fistaszki) | 15 |
Papryka chili | 15 |
Papryka (czerwona, zielona, żółta) | 15 |
Por | 15 |
Rabarbar | 15 |
Rzodkiew | 15 |
Sałata | 15 |
Seler naciowy | 15 |
Soja | 15 |
Szczaw | 15 |
Szparagi | 15 |
Szpinak | 15 |
Bakłażan | 20 |
Czekolada gorzka (>80% kakao) | 20 |
Czereśnie | 20 |
Fruktoza | 20 |
Kakao (bez cukru) | 20 |
Karczochy | 20 |
Pędy bambusa | 20 |
Sok cytrynowy (niesłodzony) | 20 |
Agrest niebieski | 25 |
Borówki | 25 |
Czekolada gorzka (>70% kakao) | 25 |
Czerwona porzeczka | 25 |
Jeżyny | 25 |
Maliny | 25 |
Masło migdałowe | 25 |
Masło z orzechów laskowych | 25 |
Mąka sojowa | 25 |
Pestki z dyni | 25 |
Truskawki | 25 |
Wiśnie | 25 |
Buraki surowe czerwone | 30 |
Czosnek | 30 |
Dżem słodzony sokiem owocowym | 30 |
Grejpfrut | 30 |
Gruszka | 30 |
Makaron chiński | 30 |
Mandarynki | 30 |
Marakuja | 30 |
Marchew surowa | 30 |
Marmolada bez cukru | 30 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 30 |
Morele świeże | 30 |
Pomidory | 30 |
Rzepa | 30 |
Twaróg odtłuszczony | 30 |
Biała fasola | 35 |
Brzoskwinie | 35 |
Czarna fasola | 35 |
Drożdże | 35 |
Drożdże piwne | 35 |
Dziki ryż | 35 |
Fasola | 35 |
Figi świeże | 35 |
Groszek zielony | 35 |
Jabłka duszone | 35 |
Jabłka suszone | 35 |
Jabłko (świeże) | 35 |
Jogurt odtłuszczony | 35 |
Lody słodzone fruktozą | 35 |
Musztarda Dijon | 35 |
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) | 35 |
Nektarynki | 35 |
Pigwa | 35 |
Pomarańcze | 35 |
Pomidory suszone | 35 |
Przecier pomidorowy | 35 |
Seler surowy (korzeń) | 35 |
Słonecznik | 35 |
Sok pomidorowy | 35 |
Śliwki | 35 |
Wasa | 35 |
Bób niedojrzały/niegotowany | 40 |
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach | 40 |
Fasola z puszki | 40 |
Figi suszone | 40 |
Gryka | 40 |
Kasza gryczana | 40 |
Laktoza | 40 |
Maca (z mąki pp) | 40 |
Makaron z mąki razowej - al dente | 40 |
Marchwiowy sok | 40 |
Masło orzechowe (bez cukru) | 40 |
Mleko kokosowe | 40 |
Morele suszone | 40 |
Otręby (owsiane i pszenne) | 40 |
Owies | 40 |
Pigwa konserwowa (bez cukru) | 40 |
Płatki owsiane (niegotowane) | 40 |
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) | 40 |
Śliwki suszone | 40 |
Ananas (świeży) | 45 |
Banany niedojrzałe | 45 |
Chleb żytni (z mąki pp) | 45 |
Jęczmień (ziarno) | 45 |
Kokos | 45 |
Makaron : typ Capellini | 45 |
Płatki śniadaniowe pełne | 45 |
Ryż basmati brązowy | 45 |
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) | 45 |
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) | 45 |
Tosty z chleba z mąki pełnej | 45 |
Winogrono (zielone i czerwone) | 45 |
Zielony groszek z puszki (bez cukru) | 45 |
Żurawina | 45 |
Średni Indeks Glikemiczny | |
Chleb orkiszowy | 50 |
Ciasto z mąki pp (bez cukru) | 50 |
Kiwi | 50 |
Makaron z pszenicy durum | 50 |
Mango | 50 |
Musli (niesłodzone) | 50 |
Ryż basmati | 50 |
Ryż brązowy | 50 |
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) | 50 |
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) | 50 |
Sok jabłkowy (niesłodzony) | 50 |
Sok żurawinowy (niesłodzony) | 50 |
Brzoskwinie z puszki | 55 |
Czerwony ryż | 55 |
Ketchup | 55 |
Musztarda (z cukrem) | 55 |
Nutella® | 55 |
Sok winogronowy (niesłodzony) | 55 |
Sok z mango (niesłodzony) | 55 |
Spaghetti (ugotowane na miękko) | 55 |
Sushi | 55 |
Banany dojrzałe | 60 |
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) | 60 |
Kasza manna | 60 |
Lazania (makaron z pszenicy durum) | 60 |
Lody słodzone cukrem | 60 |
Melon | 60 |
Miód | 60 |
Mleko tłuste | 60 |
Morele z puszki | 60 |
Owsianka | 60 |
Pizza | 60 |
Ryż aromatyzowany (jaśminowy) | 60 |
Ryż długoziarnisty | 60 |
Ananas z puszki | 65 |
Buraki gotowane | 65 |
Chleb "razowy" (z białej mąki) | 65 |
Chleb pełnoziarnisty | 65 |
Chleb żytni z białej mąki | 65 |
Dżem z cukrem | 65 |
Kukurydza | 65 |
Mars, Snikers, itp.. | 65 |
Mąka kasztanowa | 65 |
Musli (z cukrem, miodem itp.) | 65 |
Rodzynki | 65 |
Syrop klonowy | 65 |
Ziemniaki w mundurkach | 65 |
Bagietka | 70 |
Biały ryż | 70 |
Biszkopt | 70 |
Brązowy cukier | 70 |
Bułki | 70 |
Chipsy | 70 |
Chleb ryżowy | 70 |
Cukier | 70 |
Daktyle suszone | 70 |
Kasza jęczmienna | 70 |
Kleik | 70 |
Maca (z białej mąki) | 70 |
Makaron z białej mąki | 70 |
Mąka kukurydziana | 70 |
Melasa | 70 |
Napoje (słodzone) | 70 |
Risotto | 70 |
Rogalik | 70 |
Sucharki | 70 |
Ziemniaki gotowane | 70 |
Wysoki Indeks Glikemiczny | |
Arbuz | 75 |
Dynia | 75 |
Kabaczek | 75 |
Bób gotowany | 80 |
Marchew gotowana | 80 |
Puree | 80 |
Biała mąka | 85 |
Płatki kukurydziane | 85 |
Popcorn | 85 |
Ryż prażony | 85 |
Ryż paraboliczny | 85 |
Rzepa, brukiew (gotowane) | 85 |
Seler gotowany (korzeń) | 85 |
Chleb z białej mąki | 90 |
Mąka ziemniaczana | 90 |
Mąka ryżowa | 95 |
Ziemniaki pieczone | 95 |
Ziemniaki zasmażane | 95 |
Glukoza | 100 |
Skrobia modyfikowana | 100 |
Tabela ze strony: link.
*nie jestem specjalistką od żywienia, informacje zebrałam z różnych źródeł i artykułów :)
***
Przelicznik drożdży świeżych na suche i suche instant:
źródło: Yeast Conversion Table.
Najprostszy z możliwych przeliczników, który najczęściej stosuję: np. 12 dag drożdży świeżych, to około 6 dag drożdży suchych lub 4 dag instant, czyli drożdże świeże to 2 x suche lub 3 x instant.
.
*nie jestem specjalistką od żywienia, informacje zebrałam z różnych źródeł i artykułów :)
***
Przelicznik drożdży świeżych na suche i suche instant:
źródło: Yeast Conversion Table.
YEAST CONVERSION TABLE
CAKE YEAST | ACT. DRY YEAST |
INSTANT DRY YEAST
|
Oz | Grams | Portn-0.6 Oz. | Oz. | Grams | Tsp. | Oz. | Grams | Tsp. | ||||
0.06 | 1.7 | 0.10 | 0.03 | 0.7 | 0.25 | 0.02 | 0.5 | 0.2 | ||||
0.12 | 3.4 | 0.20 | 0.05 | 1.4 | 0.50 | 0.04 | 1.1 | 0.4 | ||||
0.18 | 5.1 | 0.30 | 0.08 | 2.1 | 0.75 | 0.06 | 1.6 | 0.6 | ||||
0.24 | 6.8 | 0.40 | 0.10 | 2.8 | 1.00 | 0.08 | 2.1 | 0.8 | ||||
0.30 | 8.5 | 0.50 | 0.13 | 3.5 | 1.25 | 0.09 | 2.7 | 1.0 | ||||
0.36 | 10.2 | 0.60 | 0.15 | 4.3 | 1.50 | 0.11 | 3.2 | 1.2 | ||||
0.42 | 11.9 | 0.70 | 0.18 | 5.0 | 1.75 | 0.13 | 3.7 | 1.3 | ||||
0.48 | 13.6 | 0.80 | 0.20 | 5.7 | 2.00 | 0.15 | 4.3 | 1.5 | ||||
0.54 | 15.3 | 0.90 | 0.23 | 6.4 | 2.25 | 0.17 | 4.8 | 1.7 | ||||
0.60 | 17.0 | 1.00 | 0.25 | 7.1 | 2.5 | 0.19 | 5.3 | 1.9 | ||||
0.66 | 18.7 | 1.10 | 0.28 | 7.8 | 2.75 | 0.21 | 5.8 | 2.1 | ||||
0.72 | 20.4 | 1.20 | 0.30 | 8.5 | 3.00 | 0.23 | 6.4 | 2.3 | ||||
0.78 | 22.1 | 1.30 | 0.33 | 9.2 | 3.25 | 0.24 | 6.9 | 2.5 | ||||
0.84 | 23.8 | 1.40 | 0.35 | 9.9 | 3.50 | 0.26 | 7.4 | 2.7 | ||||
0.90 | 25.5 | 1.50 | 0.38 | 10.6 | 3.75 | 0.28 | 8.0 | 2.9 | ||||
0.96 | 27.2 | 1.60 | 0.40 | 11.3 | 4.00 | 0.30 | 8.5 | 3.1 | ||||
1.02 | 28.9 | 1.70 | 0.43 | 12.0 | 4.25 | 0.32 | 9.0 | 3.3 | ||||
1.08 | 30.6 | 1.80 | 0.45 | 12.8 | 4.50 | 0.34 | 9.6 | 3.5 | ||||
1.14 | 32.3 | 1.90 | 0.48 | 13.5 | 4.75 | 0.36 | 10.1 | 3.7 | ||||
1.20 | 34.0 | 2.00 | 0.50 | 14.2 | 5.00 | 0.38 | 10.6 | 3.8 | ||||
1.26 | 35.7 | 2.10 | 0.53 | 14.9 | 5.25 | 0.39 | 11.2 | 4.0 | ||||
1.32 | 37.4 | 2.20 | 0.55 | 15.6 | 5.50 | 0.41 | 11.7 | 4.2 | ||||
1.38 | 39.1 | 2.30 | 0.58 | 16.3 | 5.75 | 0.43 | 12.2 | 4.4 | ||||
1.44 | 40.8 | 2.40 | 0.60 | 17.0 | 6.00 | 0.45 | 12.8 | 4.6 | ||||
1.50 | 42.5 | 2.50 | 0.63 | 17.7 | 6.25 | 0.47 | 13.3 | 4.8 | ||||
1.56 | 44.2 | 2.60 | 0.65 | 18.4 | 6.50 | 0.49 | 13.8 | 5.0 | ||||
1.62 | 45.9 | 2.70 | 0.68 | 19.1 | 6.75 | 0.51 | 14.4 | 5.2 | ||||
1.68 | 47.6 | 2.80 | 0.70 | 19.8 | 7.00 | 0.53 | 14.9 | 5.4 | ||||
1.74 | 49.3 | 2.90 | 0.73 | 20.6 | 7.25 | 0.54 | 15.4 | 5.6 | ||||
1.80 | 51.0 | 3.00 | 0.75 | 21.3 | 7.50 | 0.56 | 15.9 | 5.8 | ||||
1.86 | 52.7 | 3.10 | 0.78 | 22.0 | 7.75 | 0.58 | 16.5 | 6.0 | ||||
1.92 | 54.4 | 3.20 | 0.80 | 22.7 | 8.00 | 0.60 | 17.0 | 6.2 | ||||
1.98 | 56.1 | 3.30 | 0.83 | 23.4 | 8.25 | 0.62 | 17.5 | 6.3 | ||||
2.04 | 57.8 | 3.40 | 0.85 | 24.1 | 8.50 | 0.64 | 18.1 | 6.5 | ||||
2.10 | 59.5 | 3.50 | 0.88 | 24.8 | 8.75 | 0.66 | 18.6 | 6.7 | ||||
2.16 | 61.2 | 3.60 | 0.90 | 25.5 | 9.00 | 0.68 | 19.1 | 6.9 | ||||
2.22 | 62.9 | 3.70 | 0.93 | 26.2 | 9.25 | 0.69 | 19.7 | 7.1 | ||||
2.28 | 64.6 | 3.80 | 0.95 | 26.9 | 9.50 | 0.71 | 20.2 | 7.3 | ||||
2.34 | 66.3 | 3.90 | 0.98 | 27.6 | 9.75 | 0.73 | 20.7 | 7.5 | ||||
2.40 | 68.0 | 4.00 | 1.00 | 28.4 | 10.00 | 0.75 | 21.3 | 7.7 | ||||
Last Updated on 10/12/2001
By g. g. de angelis, ph. d.
By g. g. de angelis, ph. d.
Najprostszy z możliwych przeliczników, który najczęściej stosuję: np. 12 dag drożdży świeżych, to około 6 dag drożdży suchych lub 4 dag instant, czyli drożdże świeże to 2 x suche lub 3 x instant.
.