.
Kotlety z piersi kurczaka to częsty widok na naszym stole. Tym razem w ziemniaczanej panierce. Treściwsze od panierowanych w bułce tartej i po prostu inne niż zwykle. Bardzo smaczne i soczyste w środku.
KOTLETY W ZIEMNIAKACH
1 podwójna pierś kurczaka
2-3 ziemniaki
1 jajko
1 mała marchewka (opcjonalnie jak ktoś lubi)
1 mała cebula (pół dużej)
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia (lub smalec)
2 łyżki startego sera (opcjonalnie)
- piersi umyć, pokroić na plastry (o grubości ok. 1 cm), przyprawić solą i pieprzem (można dodać majeranek lub inne przyprawy), odstawić do lodówki
- ziemniaki obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tak samo marchewkę)
- cebulę i czosnek drobno posiekać lub też zmielić w maszynce
- z ziemniaków, cebuli, jajka, mąki, czosnku wymieszać dość gęste ciasto (mniej więcej jak na placki ziemniaczane), doprawić
- mięso obtaczać w cieście i smażyć na rumiano
***
Ciasto na placki ziemniaczane można robić różnie - z marchewką, z jabłkiem, z makiem...jest mnóstwo przepisów, bardzo fajnie smakuje z dodatkiem startego żółtego sera. Każdy rodzaj ciasta nadaje się jako panierka do tych kotletów. Można więc poeksperymentować. :)
.
alternatywnie ;)
▼
piątek, 23 marca 2012
środa, 21 marca 2012
sos pieczarkowy (ze śmietaną)
Prosty i bardzo smaczny sos na przykład do makaronu lub ziemniaków. Czasami gdy potrzebuję coś na szybko, to wtedy sięgam właśnie po ten przepis. :)
SOS PIECZARKOWY
ze śmietaną
250 g pieczarek
SOS PIECZARKOWY
ze śmietaną
1 cebula
1-2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz, koperek (może być suszony lub mrożony)
(np. u mnie z makaronem snabbmakaroner z semoliny z pszenicy durum)
(np. u mnie z makaronem snabbmakaroner z semoliny z pszenicy durum)
- cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle, aż się zeszkli
- pieczarki kroję na plastry dodaję do cebuli i duszę, aż odparuje woda
- doprawiam solą i pieprzem, i podlewam małą ilością wody, ponownie duszę około 10 minut
- dodaję śmietanę zmieszaną z mąką i odrobiną sosu
- zagotowuję i doprawiam koperkiem
***
zamiast koperku można dodać natkę pietruszki lub po prostu pozostawić sos tylko doprawiony pieprzem i solą, u nas najczęściej jednak występuje z koperkiem :)
***
przepis dodaję do akcji Makarony Świata o tu :)
***
przepis dodaję do akcji Makarony Świata o tu :)
wtorek, 20 marca 2012
zupa fasolowa
.
Są takie zupy, które stanowią pewien kanon, po prostu nie można ich omijać. :)))
Od czasu do czasu zatem uzupełniam dietę rodziny białkiem roślinnym w postaci zupy fasolowej, którą zresztą bardzo lubimy.
ZUPA FASOLOWA
40 dag mięsa lub kości na wywar (żeberka, łopatka, tzw. gnat na zupę)
50 dag fasoli (np. Piękny Jaś)
1 pęto kiełbasy (np. podwawelskiej, śląskiej)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3 ziemniaki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek
2-3 łyżki oleju do smażenia
- fasolę wypłukać i namoczyć na noc
- mięso ugotować z solą, liściem laurowym i zielem angielskim, bulion po ugotowaniu ewentualnie przecedzić, mięso wyjąć pokroić w kostkę
- namoczoną fasolę gotować w bulionie
- cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojoną kiełbasę i czosnek, usmażyć
- warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler) obrać, pokroić w kostkę
- gdy fasola będzie na pół ugotowana dodać warzywa i usmażoną cebulę z kiełbasą i mięso
- całość gotować do miękkości warzyw (około 20-30 minut)
- zupę doprawić solą, pieprzem, majerankiem
.
Są takie zupy, które stanowią pewien kanon, po prostu nie można ich omijać. :)))
Od czasu do czasu zatem uzupełniam dietę rodziny białkiem roślinnym w postaci zupy fasolowej, którą zresztą bardzo lubimy.
ZUPA FASOLOWA
40 dag mięsa lub kości na wywar (żeberka, łopatka, tzw. gnat na zupę)
50 dag fasoli (np. Piękny Jaś)
1 pęto kiełbasy (np. podwawelskiej, śląskiej)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3 ziemniaki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, majeranek
2-3 łyżki oleju do smażenia
- fasolę wypłukać i namoczyć na noc
- mięso ugotować z solą, liściem laurowym i zielem angielskim, bulion po ugotowaniu ewentualnie przecedzić, mięso wyjąć pokroić w kostkę
- namoczoną fasolę gotować w bulionie
- cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać pokrojoną kiełbasę i czosnek, usmażyć
- warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler) obrać, pokroić w kostkę
- gdy fasola będzie na pół ugotowana dodać warzywa i usmażoną cebulę z kiełbasą i mięso
- całość gotować do miękkości warzyw (około 20-30 minut)
- zupę doprawić solą, pieprzem, majerankiem
.