.
Treściwa i bardzo konkretna sałatka dla tych co lubią śledzie (czyli np. dla mnie!).
Sałatki mogę jeść o każdej porze dnia i roku. Jako śniadanie, obiad i kolację. Chyba się powtarzam... :)))
Moja ulubiona ze śledziem, to śledzie pod pierzynką, ale taką z ziemniakami też bardzo lubię. Do mięsa i jako samodzielne danie, na imprezę i na sobotnią przekąskę...
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI, JAJKAMI I OGÓRKAMI KONSERWOWYMI
1 opakowanie matiasów (6-7 płatów śledziowych)
1 duża cebula
4-5 jaj
4-5 ogórków konserwowych
5-6 ziemniaków
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz, natka pietruszki
- ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę (lub użyć tych z wczorajszego obiadu...)
- jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę
- cebulę obrać, pokroić w kostkę
- ogórki pokroić w kostkę
- śledzie odsączyć (można przepłukać i osuszyć) i pokroić
- wszystkie składniki wsypać do sporej miski, dodać majonez, lekko zamieszać
- doprawić solą (jeśli śledzie są słone, to ostrożnie z doprawianiem solą) i pieprzem, dodać natkę pietruszki
- wstawić sałatkę na co najmniej 1 godzinę do lodówki
.
alternatywnie ;)
▼
sobota, 30 stycznia 2016
czwartek, 28 stycznia 2016
surówka z białej rzodkwi i kukurydzy
.
Jedna z ulubionych surówek do obiadu mojej Córeczki. Jak sama mówi, najbardziej lubi surówki, które mają coś białego, czyli kapustę, pora lub rzodkiew. :)
Biała rzodkiew jest łagodniejsza od zwykłej rzodkiewki, a w połączeniu z kukurydzą lub marchewką w zasadzie całkowicie traci ostrość. Czasem podkwaszam takie surówki sokiem z cytryny, ale taka łagodna też jest pyszna i godna polecenia.
SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI I KUKURYDZY
1 biała rzodkiew
1 puszka kukurydzy (można dać tylko pół puszki, jeżeli rzodkiew jest nieduża)
1 łyżka śmietany
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
- rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach (niektórzy odciskają i odsączają ją z soku, ja tego nie robię, lubię "mokre" surówki;)
- kukurydzę płuczę i obciekam na sicie
- mieszam w misce warzywa ze śmietaną i majonezem, doprawiam solą i pieprzem
- odkładam do lodówki, żeby się schłodziła i gotowe
***
Majonez można zastąpić śmietaną, a śmietanę jogurtem, wtedy surówka będzie bardzo lekka. Czasem dodaję marchewkę i jabłko, ale to już zupełnie inna surówka. :)))
.
Jedna z ulubionych surówek do obiadu mojej Córeczki. Jak sama mówi, najbardziej lubi surówki, które mają coś białego, czyli kapustę, pora lub rzodkiew. :)
Biała rzodkiew jest łagodniejsza od zwykłej rzodkiewki, a w połączeniu z kukurydzą lub marchewką w zasadzie całkowicie traci ostrość. Czasem podkwaszam takie surówki sokiem z cytryny, ale taka łagodna też jest pyszna i godna polecenia.
SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI I KUKURYDZY
1 biała rzodkiew
1 puszka kukurydzy (można dać tylko pół puszki, jeżeli rzodkiew jest nieduża)
1 łyżka śmietany
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
- rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach (niektórzy odciskają i odsączają ją z soku, ja tego nie robię, lubię "mokre" surówki;)
- kukurydzę płuczę i obciekam na sicie
- mieszam w misce warzywa ze śmietaną i majonezem, doprawiam solą i pieprzem
- odkładam do lodówki, żeby się schłodziła i gotowe
***
Majonez można zastąpić śmietaną, a śmietanę jogurtem, wtedy surówka będzie bardzo lekka. Czasem dodaję marchewkę i jabłko, ale to już zupełnie inna surówka. :)))
.
czwartek, 21 stycznia 2016
sałatka warstwowa z tuńczyka, kapusty pekińskiej i kukurydzy
.
Ostatnio mam ogromną chęć na sałatki i surówki, wszelakie. Te do obiadu i te, które mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację.
Sałatka z tuńczyka ma to do siebie, że wcale nie potrzeba dużej ilości ryby, żeby smak przeszedł na resztę składników, zresztą ta bogata sałatka ma w sobie takie połączenie smaków, że można by ją jeść i jeść...z tuńczykiem czy bez.
Polecam na babskie spotkania przy herbatce i ploteczkach w miłym towarzystwie - zamiast ciasta - sałatka. Też smacznie, a tak w biodra nie idzie... :)))
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA, KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I KUKURYDZY
(przepis stąd)
1 nieduża kapusta pekińska (lub pół dużej)
1 - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy
garść papryki konserwowej
1 cebula (czerwona lub biała)
6 jaj
6 -7 łyżek majonezu
150 - 200 ml ketchupu
- jaka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić żółtka od białek
- białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, żółtka na małych
- cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub piórka
- paprykę odsączyć z nadmiaru zalewy i pokroić w kosteczkę
- kukurydzę odsączyć, przepłukać
- tuńczyka odsączyć z zalewy
- kapustę pekińską drobno posiekać
- na dnie dużej, najlepiej przezroczystej salaterki układamy warstwami:
1. połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej
2. paprykę konserwową
3. cebulę
4. zalewamy ketchupem (ok 150 - 200 ml)
5. kukurydzę
6. starte białko
7. tuńczyk
8. majonez (sporo, tak, żeby powstała jednolita warstwa)
9. starte żółtka
10. kapustę pekińską
(sałatkę można posypać posiekaną natką pietruszki - dla koloru i smaku)
Wstawić do lodówki co najmniej na pół godziny.
***
Zrobiłam też wersję z szynką i żółtym serem zamiast tuńczyka i właściwie nie wiem, która sałatka bardziej mi smakowała. :)
***
Oczywiście nie mam żadnej przezroczystej miski na warstwowe sałatki...chyba muszę w końcu sobie jakąś kupić. ;)
.
Ostatnio mam ogromną chęć na sałatki i surówki, wszelakie. Te do obiadu i te, które mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację.
Sałatka z tuńczyka ma to do siebie, że wcale nie potrzeba dużej ilości ryby, żeby smak przeszedł na resztę składników, zresztą ta bogata sałatka ma w sobie takie połączenie smaków, że można by ją jeść i jeść...z tuńczykiem czy bez.
Polecam na babskie spotkania przy herbatce i ploteczkach w miłym towarzystwie - zamiast ciasta - sałatka. Też smacznie, a tak w biodra nie idzie... :)))
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA, KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I KUKURYDZY
(przepis stąd)
1 nieduża kapusta pekińska (lub pół dużej)
1 - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy
garść papryki konserwowej
1 cebula (czerwona lub biała)
6 jaj
6 -7 łyżek majonezu
150 - 200 ml ketchupu
- jaka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i oddzielić żółtka od białek
- białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, żółtka na małych
- cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub piórka
- paprykę odsączyć z nadmiaru zalewy i pokroić w kosteczkę
- kukurydzę odsączyć, przepłukać
- tuńczyka odsączyć z zalewy
- kapustę pekińską drobno posiekać
- na dnie dużej, najlepiej przezroczystej salaterki układamy warstwami:
1. połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej
2. paprykę konserwową
3. cebulę
4. zalewamy ketchupem (ok 150 - 200 ml)
5. kukurydzę
6. starte białko
7. tuńczyk
8. majonez (sporo, tak, żeby powstała jednolita warstwa)
9. starte żółtka
10. kapustę pekińską
(sałatkę można posypać posiekaną natką pietruszki - dla koloru i smaku)
Wstawić do lodówki co najmniej na pół godziny.
***
Zrobiłam też wersję z szynką i żółtym serem zamiast tuńczyka i właściwie nie wiem, która sałatka bardziej mi smakowała. :)
***
Oczywiście nie mam żadnej przezroczystej miski na warstwowe sałatki...chyba muszę w końcu sobie jakąś kupić. ;)
.