piątek, 2 lipca 2010

makaron z boczkiem i cebulą na pomidorowo


      Najlepiej wychodzą mi takie potrawy, które muszę zrobić na szybko, na głodnego i z podjadającymi wszystko co jadalne dziećmi pod ręką :)
     Dlatego lubię wszystkie potrawy, które nie są skomplikowane, dają się szybko zrobić i są smaczne. Smaczne tak, ale smaczne przede wszystkim dla dzieci, bo to one najczęściej piszczą, że: "padają z głodu właśnie w tej chwili..." :)))


***


MAKARON Z BOCZKIEM I CEBULĄ NA POMIDOROWO
(wersja b.b. prosta)

opakowanie makaronu nitki (spaghetti)
ok. 500 g boczku wędzonego (najlepszy jest chudy, lekko tylko przerośnięty tłuszczykiem)
1 cebula (taka większa)
2 ząbki czosnku
mały koncentrat pomidorowy (lub pomidory w puszce)
garść startego na grubej tarce żółtego sera
sól, pieprz, cukier do smaku
gałązki świeżej bazylii


- makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu
- boczek pokroić w kostkę i podsmażyć (można dodać do smażenia odrobinę oleju, żeby nie przywierał)
- do podsmażonego boczku dorzucić drobno pokrojoną cebulkę - smażyć
- gdy cebula będzie szklista, dodać do smażenia drobno pokrojony czosnek, chwilę razem smażyć
- usmażoną cebulę z boczkiem i  czosnkiem podlać kilkoma łyżkami wody i dodać koncentrat (lub puszkę)
- gotować na małym ogniu w odkrytym garnku
- doprawić solą, pieprzem i cukrem
- podawać makaron polany gorącym sosem i posypany żółtym serem i bazylią
(z reguły nie zagęszczam sosu, ale czasem, gdy wyjdzie zbyt rzadki, można go zagęścić mąką lub zasmażką)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Related Posts with Thumbnails